Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, November 20, 2009

ရွမ္းအစားအစာမ်ား အပုိင္း (2)

ရွမ္းႏွစ္သစ္ကူး ႏွစ္ 2104 ကုိ ေရာက္ျပီဆုိေတာ့လဲ ရွမ္းအစားအစာေလးေတြကုိ ထပ္ဆင့္မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ဗ်ာ။ ကုိယ္တုိင္ ခ်က္စားလုိ ့ ရေအာင္ဆုိျပီး အရင္က အတုိင္းပဲ လုပ္နည္းေလးေတြပါ ထပ္ဆင့္ေဖာ္ျပထားပါတယ္ဗ်ာ။



ဒါေလးက ရွမ္းေခါက္ဆြဲပါ။ အဲ ရန္ကုန္က ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ ့ေတာ့ နည္းနည္းေလး ကြာပါတယ္။ ရန္ကုန္ေရာက္တုန္းကေပါ့ေလ သူငယ္ခ်င္းေတြက က်ေနာ့္ကုိ ရွမ္းဆုိျပီးေတာ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဆုိင္ေခၚသြားတယ္ေလ။ အဲ ဆုိင္ကုိေရာက္တဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ကုိေရာင္းတဲ့ သူက တရုတ္လူမ်ုိဳးျဖစ္ေနတာကုိး။ ဒါေပမယ့္ သူတုိ ့ ေခၚတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကုိ စားလုိက္ပါတယ္။ မဆုိးပါဘူး ဒါေပမယ့္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ အစစ္ေတာ့မဟုတ္ဘူးေပါ့။ အဲဒီတုန္းက သြားစားတဲ့ ဆုိင္ကေတာ့ စာတုိက္ေလး မွတ္တုိင္မွာပါ။

ထားပါေတာ့။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းကုိေျပာျပရမယ္ဆုိရင္ေတာ့....... ကုိယ္နွစ္သက္တဲ့ အသားကုိ ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ခရမ္းခ်ဥ္ သီးနဲ ့ ဆီပ်ံခ်က္ပါ။ ခ်က္ျပီးရင္ေတာ့ ဒယ္အိုးနဲ ့ ေရေႏြးတည္ပါ။ ေရေႏြးဆူလာရင္ ကုိယ္ခ်က္ထားတဲ့ အသားကုိ ေရေႏြးတည္ထားတဲ့ အုိးထဲကုိထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့၊ အငံ ေလးစမ္းၾကည့္ေပါ့ေလ။ ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္ ျပီးရင္ ခုဏက တည္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ေလးကုိ အေပၚကထည့္လုိက္တာနဲ ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးကုိ ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ (ေသြးခဲရွိရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ေသြးခဲကုိ ဟင္းရည္အုိးထဲထည့္လုိက္ေပါ့ဗ်ာ။ ) အဲ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီးရင္ အေပၚက နံနံပင္နဲ ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေလး ထပ္ထည့္လုိက္ေပါ့ဗ်ာ။ ဒါေပမယ့္ ဆီခ်က္ေလးပါထည့္ရင္ေတာ့ ပုိျပီးစားလုိ ့ေကာင္းပါတယ္။



ဒါကလဲ ရွမ္းေခါက္ဆြဲပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ နည္းနည္းေလးေတာ့ ကြာတယ္ေလ။ (ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ေတြက အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္ေလ။) ဒီဟာေလးက ပုိျပီးလြယ္ကူသလုိပါပဲ။ ပထမဆုံးေတာ့ အရုိးကုိ ေရနဲ ့ျပဳတ္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့ အေပၚကေျပာတဲ့အတုိင္းပဲ ကုိယ္ႏွစ္သက္ရာ အသားကုိ ဆီပ်ံခ်က္လုိက္ပါ။ က်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ အရုိးျပဳတ္ေရကုိထပ္ထည့္လုိက္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ခ်က္ထားတဲ့ အသားကုိ အေပၚက တင္လုိက္ရင္ ပုံထဲမွာ ျပထားတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးကုိ ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္ဗ်ာ။



ဒါကေတာ့ ၀က္အေခါက္ကုိ ျပန္ျပီး အခ်ဥ္လုပ္ထားတာေလ။ (လုပ္နည္းေတာ့မသိဘူး) ထင္တာကေတာ့ ၀က္ေခါက္ အစိမ္းကုိ စည့္အုိးထဲထည့္ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရာေထာင္းတာကုိ အေပၚကထပ္သိပ္လုိက္ျပီး ေရနည္းနည္းထည့္လုိက္ မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဒီလုိ ပုံမ်ိဳးရလာႏုိင္ပါတယ္။ (မွားသည္ျဖစ္ေစ မွန္သည္ျဖစ္ေစ လူမ်ားအသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္းကုိ ေတာ့ မထိခုိက္လုိပါဘူးဗ်ာ)။



ဒါကေတာ့ အသားလုံးေၾကာ္ပါ။ လြယ္လြယ္ေလးပါပဲ။ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားတဲ့ အသားကုိ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး ေရာေထာင္ထားးတာကုိ အသားနဲ ့ ေရာေမြလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့ အလုံးျဖစ္ေအာင္လုပ္လုိက္ပါ။ ေနာက္ဆုံးအဆင့္ကေတာ့ ေၾကာ္တဲ့ အမႈန္ ့နဲ ့ ထပ္နယ္လုိက္ေပါ့။ နယ္ျပီးရင္ေတာ့ ေၾကာ္လုိက္ပါေလ။ ပုံထဲကအတုိင္း ရရွိပါလိမ့္မယ္။



ဒါက မႈန္ညင္းခ်ဥ္ပါ။ လုပ္နည္းကေတာ့ (ဟင္း.....) မုန္ညင္းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး။ ျပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ လွမ္းထားရပါတယ္။ အဲဒါေတြျပီးရင္ေတာ့ အရမ္းအရမ္းကို သန္ ့ရွင္းတဲ့ ပုလင္း (၀ါ) ဘူး ထဲကုိ အလြာလုိက္ထည့္ရပါမယ္။ အဲ အလြာတုိင္းဆီမွာေတာ့ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမွန္ ့ ေရာေထာင္းထားတာကုိ သုတ္ေပးရပါတယ္။ အလြာတုိင္း မွာ သုတ္ေပးရမွာျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ စိတ္ရွည္ရပါတယ္။ ကုိးလီးယား (Kim Ji) လုပ္သလုိပါပဲ။ အဆင့္တုိင္းမွာ သန္ ့ရွင္း မႈကုိ ဂရုျပဳရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အားလုံးထည့္ျပီးရင္ေတာ့ အေပၚကေန အရက္နည္းနည္းဖ်န္းေပးပါ။ ျမန္ျမန္ ရေအာင္လုိ ့ေလ။ နည္းနည္း ေလးပါပဲ။ စားျပီးမူးခ်င္ရင္ေတာ့ သေဘာေပါ့ေလ။ (ဟဲဟဲ..........မိန္းမက အရက္ေသာက္ခြင့္ မျပဳရင္ မ်ားမ်ားထည့္လုိက္ေပါ့။ အဲဒါ မွ ထမင္းစားရင္း အရက္ေသာက္ရင္းျဖစ္မွာေလ။ ဒါေပမယ့္ အနံ ့ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ စူးမွာေနာ္... အၾကံေပးတာ မဟုတ္ပါဘူး.. ေျပာျပတာပါ။ )



ဒါက မုန္ညင္းခ်ဥ္ပါ။ ပုံထဲက အရဆုိရင္ေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီး စိမ္းကုိ ပါးပါးေလးအုပ္ လုိက္တာနဲ ့ ရွမ္းအစားအစာေလးကုိ လြယ္လြယ္ရရွိႏုိင္ပါျပီ။




ဒါေလးက ေရညွိပါ။ ဒီလုိမ်ိဳးကုိ ရွမ္းျပည္နယ္မွာ ေတြ ့ႏဳိင္ပါတယ္။ သုပ္စားလုိ ့ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေၾကာ္စားလုိ ့ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ စားလုိ ့ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ေကာင္းပါတယ္ဗ်ာ။ (မယုံရင္ စမ္းၾကည့္ေပါ့။ ရွမ္းျပည္နယ္ေရာက္ရင္ေပါ့ေနာ္။ ႏုိင္ငံျခားမွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ ေလးရွားမွာပါ။)



ဒါက မႈန္ညင္းခ်ဥ္ေျခာက္ပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ ဆုိရင္ေတာ့ ေနရာတုိင္း၊ ဆုိင္တုိင္းမွာ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ (လုပ္နည္းကေတာ့ နည္းနည္းေလးမွ ကုိ မသိတာ)။ စားနည္းကေတာ့ အဲဒီဟာေလးကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ ငရုတ္သီး (အစိမ္းဆုိရင္ ပါးပါးေလးလီး၊ အေျခာက္ဆုိရင္ အေပၚ က ျဖဴး) ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ေရေႏြးေလးထည့္လုိက္ရင္ ဟင္းခ်ိဳ တစ္ခြက္ကုိ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းနဲ ့ပဲ စားစား၊ အရက္နဲ ့ပဲ ျမည္းျမည္းေပါ့ ေလ။ ေျပာျပတာပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ ့ စားလုိ ့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။



ဒါကေတာ့ ပဲပုတ္ေထာင္းလုိ ့ ထင္တာပါပဲ။ လုပ္နည္းကေတာ့ လြယ္လြယ္ေလးပါ။ ပထမဆုံး ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ (အခြံႏြာျပီး) ကုိ ေရနဲ ့ ျပဳတ္လုိက္ပါ။ ျပီးတဲ့ အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီး (အစိမ္း) ကုိ ဆီသတ္လုိက္ပါ။ (ငရုတ္သီး အမႈန္ ့ဆုိရင္ေတာ့ လုပ္စရာ မလုိပါဘူး) ျပီးေတာ့ အဲဒါေတြကုိ အားလုံးေရာ ေထာင္းလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့ ပဲပုတ္အမႈန္ ့ထည့္လုိက္ပါ။ အေပါ့၊ အငံကုိ ၾကိဳက္သလုိ ထည့္လုိက္ပါ။ အဲဒါဆုိရင္ေတာ့ ပဲပုတ္ေထာင္းေလးရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ (ပဲပုတ္မရွိရင္ ငါးပိကုိ ဆီတတ္ျပီးထည့္ရင္လဲ ငါးပိ ေထာင္းေလးရရွိ မွာ ျဖစ္ပါတယ္ဗ်ာ။ )



ရွမ္းကေလး

No comments: