Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, October 15, 2009

ရွမ္းအစားအစာေလးမ်ား....

ဟုိေန ့တုန္းက အခန္းအနားတစ္ခုအတြက္ အစ္ကုိ ကုိ သြားကူညီရင္းနဲ ့ ရုိက္လာတာေလးေတြပါ။ ပုံေတြ တင္ရင္းနဲ ့ စာေလးပါေလး ေရးမယ္လုပ္ေနတုန္း အင္တာနက္ က မေကာင္းတာ နဲ ့ မရွင္းျပလုိက္ရတာကုိ ေတာင္းပန္ပါတယ္ဗ်ာ။



ဒါက မုန္ညင္းေျခာက္ျဖစ္ဖုိ ့မ်ားပါတယ္။ ဒါကုိ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္ ့ထည့္ျပီး ေရေႏြးေလာင္းထည့္ လုိက္ရင္ စားလုိ ့ရျပီေလ။ အရႆာက ခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးပါ။



ဒါေလးက ထုိဖူး သုတ္လုိ ့ေခၚပါတယ္။ ၀ါ၀ါေလးက ထုိဖူးေလ။ အေပၚက ျဖဴးထားတာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး၊ ဂ်င္း နဲ ့ ပဲပုတ္ ေဖ်ာ္ရည္ေလာင္းထားတာပါ။ အရႆက ေတာ့ ခပ္စပ္စပ္ေလးပါ။



ဒီဟာေလးက ရွမ္းျပည္နယ္က ေစ်းတန္းေလးပါ။ အစုံေရာင္းတယ္ေလ။ (စားစရာေနာ္)



ဒါေလးက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္းပါ။ ခရမ္းခ်ည္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ပထမဆုံးျပဳတ္ရပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီး အစိမ္းကုိ ေလွ်ာ္ (ေၾကာ္)ပါ။ အားလုံးကုိ စုျပီးေထာင္းပါ။ ျပီးေတာ့ အေပါ့အငံအတြက္ ဆား၊ဟင္းခ်ုိဳမုန္ ့ေလး ထည့္ရုံပါ။



ဒါက အေခါက္ (ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ၀က္) ေတြကုိ ျပဳတ္ျပီး ငရုတ္သီး၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္ ့ နဲ ့ေထာင္းျပီး အခ်ပ္လုိက္လုပ္တယ္ေလ။ ျပီးတဲ့ အခ်ိန္ေလးမွာ အေျခာက္လွမ္းလုိက္တာေပါ့။



ဒါက ထုိဖူးကုိ ေၾကာ္ထားတဲ့ ပုံေလးပါ။ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ ့ စားလုိ ့ အရမ္းေကာင္းတယ္ဗ်။




ဒါက ပဲပုတ္ေစ့ေလ။ က်ေနာ္ေတာ့ မၾကိဳက္ဘူး။ (ဒါေၾကာင့္ အရႆာ မသိတာေလ)



ဒါကလဲ ပဲပုတ္အခ်ပ္ပါ။ ပဲပုတ္ကုိ ျပဳတ္ျပီးေထာင္းတယ္ေလ။ ျပီးေတာ့ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီး၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္ ့ ထည့္ျပီးေရာ ႏွယ္တယ္။ အဲဒါျပီးေတာ့ ဒီလုိ မ်ိဳးအခ်ပ္လုိက္လုပ္တယ္ေလ။ ဒါကုိ ေၾကာ္စားရပါတယ္။ နည္းနည္းခါးတယ္ ဒါေပမယ့္ စားလုိ ့ေတာ့ ေကာင္းပါတယ္။



ရွမ္းျပည္နယ္က ေစ်းတန္းေလးပါပဲ။ ပဲပုတ္ခ်ပ္ေတြေရာင္းေနတာေလ။ ပဲပုတ္က အေပၚကလုိ အတုန္းၾကီးရွိသလုိ (ရွမ္းလူ မ်ိဳးမ်ား သိပ္မစားပါ)၊ ဒီလုိမ်ိဳး အခ်ပ္ ပါးပါးေလး (ရွမ္းလူမ်ိဳးေတြ အိမ္မွာ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ သုံးပါတယ္။ မရွိမျဖစ္ကုိ ျဖစ္တာပါ။) ေတြလဲ ရွိပါတယ္။



ဒါက ပဲပုတ္ေစ့ေလ။ ဒါကုိ ခ်က္စားလုိ ့ရ တလုိ ပဲပုတ္လုပ္တာကလဲ ဒီဟာနဲ ့ပါပဲဗ်ာ။



ဒါက ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ခ်က္၊ ျပီးေတာ့ အာလူးကုိ ျပဳတ္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို ေလွ်ာ္။ ျပီးေတာ့ အဲဒီဟာ အားလုံးကုိ ထမင္းနဲ ့ေရာနယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္ ့ေလးထည့္လုိက္ရင္ပဲ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ေလးရတာေပါ့။ ဆီခ်က္ေလးလဲ အေပၚက ျဖဴးဖုိ ့ မေမ့လုိက္ပါနဲ ့။ နံေဘးက အရြက္ေတြကေတာ့ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္ နဲ ့ က်ဴးျမစ္ျဖစ္ပါတယ္။ (က်ဴးျမစ္က အျဖဴေရာင္ရွိတယ္ ဒါေပမယ့္ ထိပ္ပုိင္းၾကေတာ့ ရြက္သြန္မိတ္လုိ အစိမ္းေရာင္ရွိပါတယ္။ (က်ေနာ္ ေတြ ့ဖူးတဲ့သူ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မသိၾကပါဘူး။ ))



ဒါေလးကေတာ့ မေျပာလဲ သိမွာပဲေနာ္။ ငွက္ေျပာမုန္ ့ေလးပါ။ (လုပ္နည္းေတာ့ မသိဘူး)



ဒါက ငွက္ေျပာမုန္ ့လုိပါပဲ။ ထည့္တဲ့ ပစၥည္းေတြနည္းနည္းေလးကြာသြားတာပါ။ အခုထည့္ထားတာက ေျမပဲေလ။




ဒါလဲ အတူတူပါပဲ။



ဒါက ပဲျပားေၾကာ္ေလ။



ရွမ္းျပည္ကေစ်းတန္းေလးေပါ့။ ဖက္နဲ ့ထုတ္ထားတဲ့ စားစရာေလးကေတာ့ ထမင္း၊ ၀က္ေသြး၊ ၀က္သား ေရာျပီး ေပါင္းထားတာပါ။ စားလုိ ့ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတယ္။



ဒါကလဲ ဒုတိယ ပုံလုိပါပဲ၊ ထုိဖူးသုပ္ေလးပါ။




ဒါေလးက ပဲပုတ္ေထာင္းပါ။ ပဲပုတ္ကုိ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမုန္ ့၊ ငရုတ္သီး၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေတြေရာျပီးေထာင္းထားတာေလ။
အရႆာကေတာ့ နည္းနည္းေတာ့ စပ္တယ္ ဒါေပမယ့္ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတယ္။ ဒီဟာကုိ ေကာက္ညွင္းပူပူ ေလးနဲ ့ စားရင္ေတာ့ ေဆြမ်ိဳးေမ့ လုနီးနီးပါပဲ။




ဒါက ထုိဖူးေႏွာင္းလုိ ့ေခၚတယ္။ လုပ္နည္းေတာ့ မသိဘူး။ ဒီျဖဴျဖဴေလးကုိ သၾကား (၀ါ) ၾကံသကာ ရည္ေလးနဲ ့စားရပါတယ္။ မုန္ ့ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။



ရွမ္းကေလး (ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမယ္)

No comments: